Altă zi declarată liberă

 Senatorii au adoptat propunerea de modificare a Codului muncii pentru introducerea unei noi zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Modificarea ar putea intra în vigoare din 2017. 

Concret, senatorii au adoptat cu 98 de voturi „pentru” proclamarea zilei  1 iunie – Ziua copilului ca zi liberă pentru angajați, pentru a încuraja petrecerea timpului de calitate cu copiii.
Astfel ar urma să se modifice  art. 139 din Legea nr. 53 din 2003 din Codul Muncii,  prin adăugarea zilei de 1 iunie pe lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
„Timpul petrecut de părinți alături de copii reprezintă cea mai eficientă și simplă metodă de a forma și consolida o relație sănătoasă copil-părinte. Mai mult decât atât, acest timp le asigură copiilor un mediu armonios în care să crească și să se dezvolte și le oferă un set de valori și un model de urmat pentru când vor fi, la rândul lor, părinți”, se arată în expunerea de motive.
Decizia finală în acest caz revine Camerei Deputaților.
Vă reamintim că anterior, deputații au adoptat și ziua de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Astfel, lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează în 2017 va fi următoarea:
– 1 și 2 ianuarie;
– 24 ianuarie;
– prima și a doua zi de Paști;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima și a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sf. Apostol Andrei Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima și a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Sursa: Legislatia Muncii