La Movileni, prin locurile unde a trăit, luptat şi slujit marele preot-poet Alexei Mateevici – Galerie foto

Alexei Mateevici Movileni (23) Manifestările prilejuite de sărbătorirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial dar şi a împlinirii a 100 de ani de la moartea poetului Alexei Mateevici au continuat sâmbătă, 19 august 2017, la Movileni. Primăria şi Consiliul Local Movileni au organizat un complex de activități care au adus un excelent omagiu celor două evenimente.

Până la începerea manifestaţiilor, făcând cunoştinţă cu localitatea şi cu primarul acesteia, am remarcat curăţenia care domneşte în comună şi respectul de care au dat dovadă locuitorii comunei, mai ales copiii, care salutau respectuos pe orice persoană ce le ieşea în cale.

Alexei Mateevici Movileni (2) Activităţile au început, conform programului foarte bine alcătuit, la ora 10 când la Biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” din Movilenii de Sus, biserica unde a slujit şi marele preot-poet Alexei Mateevici şi unde, aşa cum ne spunea părintele protoiereu Gh. Joghiu, în anul 1917, în timpul unei slujbe, a explodat alături de biserică un obuz care, dacă ar fi căzut câţiva metri mai departe, adică în biserică, ar fi făcut multe victime nevinovate.

După Sfânta Liturghie a urmat Parastasul de Pomenire pentru Alexei Mateevici şi eroii comunei Movileni căzuţi în primul război mondial, slujbe oficiate de preoţii Stelian Chirvase, Vasile Marin şi părintele protoiereu Gh. Joghiu. În continuare, protoiereul a vorbit despre ce a însemnat pentru noi Primul Război Mondial şi mai ales despre faptul că, în general, dorinţele de atunci ale ostaşilor s-au împlinit azi în mare parte.

Alexei Mateevici Movileni (3) Preotul Joghiu apreciază această activitate susţinută de administrația Movileni în încercarea de refacere a acestui traseu spiritual: „Azi nu mai auzim zgomotele gloanţelor iar acest lucru ne face să simțim şi mai mult jertfa celor care au murit acum 100 de ani pentru acest lucru. Cu atât mai mult, meritele revin şi locuitorilor comunei Movileni care azi calcă pe oasele şi sângele eroilor de atunci, culegând recolte şi crescând copiii pe aceste meleaguri încărcate de istorie”.

A vorbit apoi preotul Vasile Marin, spunând printre altele că dacă acum 100 de ani nu am fi avut acei ostaşi puternici şi curajoşi, noi astăzi nu am fi existat pe aceste locuri.

În continuare, se arată faptul că în locuinţa unde a trăit Alexei Mateevici, timp de 30 de ani a fost o maternitate, loc unde, în această perioadă, nu a murit nici un copil sau o mamă. E foarte interesant acest lucru, dovedind credinţă şi umanitate.

Alexei Mateevici Movileni (8) A avut loc festivitatea de dezvelire a unei plăci memoriale montate pe peretele bisericii unde a slujit cu mult devotament preotul-poet Alexei Mateevici, placă slujită de preoţi, urmată de câteva cuvinte rostite de primarul comunei, Marian Moisă.

Activitatea a continuat apoi la sala de festivităţi a comunei Movileni unde moderator a fost distinsul profesor Vladimir Radu, de la Colegiul Calistrat Hogaș din Tecuci.

După intonarea Imnurilor de stat ale României şi R. Moldova, primarul comunei, Marian Moisă, a dat citire Hotărârii Consiliului Local prin care se conferă titlul de Cetăţean de Onoare PM al comunei Movileni preotului-poet Alexei Mateevici.

Alexei Mateevici Movileni (15) Invitat să ia cuvântul, Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, începe prin a ne spune că este foarte bucuros că este prezent la acest înălţător eveniment, mai ales pentru faptul că este legat de aceste locuri, fiind născut în localitatea Lăpuşna, care a aparţinut mult timp fostului judeţ Galaţi şi apoi a avut şi un profesor care era tot din părţile Galaţiului: „Apreciez  bazându-mă şi pe faptul că în general râurile mici fac fluviile mari şi că dorinţa noastră de veacuri se va împlini”.

Revenit la microfon, profesorul Radu vorbește despre înfrăţirea dintre CNCH Tecuci şi CN Alexei Mateevici din Căușeni.

Trecându-se apoi la lansarea cărţii „Alexei Mateevici – Scrieri de pe Frontul Românesc”, o apreciază arătând că deşi este apărută într-un tiraj de 400 de exemplare, este o lucrare bine documentată şi frumos realizată.

Alexei Mateevici Movileni (13) Invitat să ia cuvântul, autorul lucrării, profesorul Ştefan Andronache, ne spune că este foarte bucuros să fie  prezent cu această lucrare, după ce, pe data de 13 august 2017, a avut loc lansarea acestei cărţi şi la Biblioteca „Ştefan Petică” din Tecuci. Ne vorbeşte în continuare de sprijinul primit de la profesoara Lidia Petriş în traducerea din limba rusă a anumitor pagini din lucrare: „Am lucrat cu mare dragoste la această carte iar aici, la Movileni, am găsit oameni interesaţi de acest eveniment şi foarte apropiaţi, dorind să mă ajute în documentare. De aceea, vă spun acum că, după locul meu natal, Cudalbi, localitatea mea de suflet, Movileniul are acum şi el un loc special în inima mea”, a încheiat distinsul prof. Andronache.

Alexei Mateevici Movileni (16) Profesorul Ion Găină, din Chişinău, începe prin a spune că astăzi trăim o zi istorică, mai ales pentru dezvelirea plăcii de pe peretele bisericii unde a slujit moldoveanul nostru dar şi pentru faptul că Primăria şi CL Movileni, au avut execelenta idee de a acorda titlul de Cetăţean de Onoare P.M. unui moldovean.

L-am ascultat în continuare pe părintele Gh. Joghiu recitând o minunată poezie patriotică de Vasile Voiculescu şi astfel, după ce îl ştiam şi îl apreciam pe părinte ca un iscusit preot, un excelent istoric, acum îl remarcăm şi ca un distins recitator.

Am urmărit în continuare diaporama „Alexei Mateevici pe meleaguri tecucene şi vrâncene”, realizată de prof. Andronache, remarcând  aici, în special, jertfa celor 350.000 de tineri căzuţi în acest război.

Alexei Mateevici Movileni (14) Revenit la microfon, prof. moldovean Ion Găină spune că după această manifestare vor rămâne cu siguranţă multe fapte pe care, cu siguranţă, istoria le va consemna: „Vă felicit din inimă pentru acest lucru. Mă bucur şi pentru faptul că am văzut la slujba de dimineaţă, în biserică, mai mulţi bărbaţi decât femei, lucru care se petrece mai rar. Mai doresc să îl felicit pentru tot ce a realizat acum, cu acest prilej, pe iscusitul profesor Ştefan Andronache, care a pus mult suflet în tot ce a făcut. Acum îmi dau seama şi mai bine că noi, nu avem două limbi, ci una singură. Este impresionant ce a putut face marele poet Alexei, în cei doar 29 de ani, cunoscător a 12 limbi străine. El, aşa cum de fapt se spune în încheierea diaporamei, a fost la început un înger, apoi un erou, pentru a sfârşi prin a fi un Sfânt. Dacă analizaţi atent poezia <<Limba noastră>> veţi vedea că ea are 12 strofe, aşa cum anul are 12 luni iar Apostolii au fost tot 12, deci ceva total, infinit”.

În continuare, prof. Găină ne-a vorbit de cărţile pe care le are acum în lucru, încheiind prin a ne relata despre „Marşul Regimentelor”, lucrare a compozitorului Iosif Ivanovici.

Alexei Mateevici Movileni (18) A luat apoi cuvântul prof. Eleonora Stamate, însoţită cu multă atenţie de tânăra poetă Bianca Mădălina Partenie. Prof. mulţumește primăriei şi CL pentru implicarea în acest eveniment şi pentru sprijinul acordat. Apreciază prezenţa la acest eveniment a distinsului profesor-scriitor moldovean Ion Găină şi, mai ales, prezenţa ambasadorului R. Moldova la acest eveniment, dovadă clară a atenţiei ce se acordă acestui mare poet moldovean. „Sunt bucuroasă, continuă profesoara, că, acum, sora Basarabia, a revenit din nou, acasă!” În încheiere îl felicită pe prof. Andronache pentru profesionalismul, minuţiozitatea şi activitatea de bijutier de care a dat şi de această dată dovadă.

Alexei Mateevici Movileni (19) Activitatea s-a mutat la Şcoala Gimnazială „Alexei Mateevici” din localitate, unde, după ce s-a dezvelit un monument cu bustul marelui poet, amplasat în curtea şcolii, la intrarea principală, şi după ce s-a oficiat slujba de sfinţirea a bustului de către preoții Stelian Chirvase şi Gh. Joghiu, a fost invitat să ne vorbească autorul lucrării, sculptorul Dan Mateescu, autorul tuturor statuilor de pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central „Al. I. Cuza” Tecuci.

Aşa cum de altfel a spus moderatorul, prof. Radu, că „Artiştii vorbesc mai puţin prin cuvinte şi mai mult prin lucrări”, artistul plastic Dan Mateescu a ținut să mulțumească autorităților locale pentru sprijinul acordat. Este vorba despre o lucrare din ciment și marmură albă foarte frumos și cu mult suflet realizată.

Alexei Mateevici Movileni (28) Mulțumiri către autoritățile locale au venit și de la directoarea Școlii, prof. Elena-Ramona Sonu, care printre altele a spus: „Și prin această lucrare Basarabia se întoarce din nou acasă. Sunt mândră că școala noastră poartă acest nume și că școala, în general, nu se remarcă numai prin zidurile ce le are ci și prin sufletul ei”.

Au fost depuse la noul monument coroane de flori din partea Primăriei și a CL, a școlii, a parohiei Movilenii de Jos și a bisericii Sf. Voievozi „Mihail și Gavriil”din Movilenii de Sus.

Alexei Mateevici Movileni (31) A urmat un frumos program artistic realizat de elevii școlii, îndrumați de învățătoarea Lucidana și profesoara Vetuța Chirvase, unde printre alți elevi am avut plăcerea să ascultăm pe talentatele soliste de muzică populară Oana Coman și Georgiana Răduc care se pregătesc și activează la Casa de Cultură din Tecuci.

În încheiere profesorul Ion Găină a oferit Medalii Omagiale Ambasadorului Republicii Moldova în România, părintelui Stelian Chirvase, corului școlii condus de prof. Chirvase și prof. Ștefan Andronache.

A urmat o masa oferită de Primăria și CL Movileni invitaților participanți cu un meniu cu adevărat de elită.

Alexei Mateevici Movileni (33) Să precizăm că la această manifestare au fost prezenți reprezentanți ai Muzeului de istorie din Tecuci, Bibliotecii „Ștefan Petică”, ClubArt Tecuci, precum și poeții Dionisie Duma, Vasile Sevastre Ghican, Mirela Ianuș Dinga și alții.

Adresăm și noi mulțumiri pentru organizare Primăriei și CL, conducerii școlii, părintelui Stelian Chirvase, ajutat în permanență de dascălul Gheorghe Artimon, și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui frumos eveniment.

 

Autor: Iancu Aizic

Galerie foto:

Publicitate