Într-un cadru adevărată sărbătoare, vineri 27 octombrie 2017, Festivalul Naţional de poezie „Costache Conachi”, aflat acum la ediţia XXV, şi-a deschis larg porţile pentru a-şi primi invitaţii. Au fost de faţă numeroşi membri ai Cenaclului literar „Calistrat Hogaş” din Tecuci, personalităţi care au jurizat lucrările candidaţilor, profesori şi elevi.
Poetul Dan Vîță, moderatorul evenimentului, a deschis manifestarea în calitate de preşedinte al Cenaclului dar şi de referent al Casei de Cultură care, împreună cu Primăria şi Consiliul Local au fost şi organizatorii acestui eveniment. Poetul ne aminteşte că prima ediţie a acestui festival s-a desfăşurat pe data de 25 septembrie 1993 şi are 25 de ani de istorie. Se mai arată şi faptul că acum s-a revenit la desfăşurarea festivalului pe durata a două zile, o perioadă desfăşurându-se într-o singură zi dar nu se atingeau parametrii doriţi.
Poetul Dan Vîță citeşte în continuare programul primei ediţii, aceea din 1993, program pus la dispoziţie cu multă generozitate de poetul Adrian Răcaru, atunci numărându-se şi el printre laureaţii acelui prim festival cu o diplomă oferită de poetul Vîță, atunci redactor şef al ziarului „Observator T”. Din acest program mai aflăm că printre organizatorii acelei ediţii se aflau prof. Nicu Vârgolici, N. Chiscop, Ion Sion, iar în juriul erau Sergiu Adam, Ion Proca din Chişinău, Gh. Tomozei, Teodor Codreanu şi poetul Lucian Vasiliu, Casa de Cultură având atunci director pe prof. Ionel Necula.
Invitat să ia cuvântul, prof. Necula ne vorbeşte despre Spiritul poetului C. Conachi începând prin a-şi manifesta regretul că acesta nu figurează în celebra poezie „Epigonii” de Mihai Eminescu, deşi opera lui în acel timp era foarte cunoscută iar în poezia respectivă îşi găsesc loc alţi poeţi care nu atinseseră valoarea poetului despre care vorbim.
Conachi, continuă prof. Necula, a fost un mare poet la vremea Văcăreştilor iar versurile lui se citeau la mari manifestări literare ale vremii, la Iaşi şi chiar la Bucureşti. A fost îndrăgostit de Smaranda Negri, bun prieten al lui Conachi şi poate aici este esența minunatelor versuri de peste 150 de ani ale îndrăgitului cuplu Miron – Jula „Soţia prietenului meu”! Despre Conachi se poate spune că o treime din viaţa lui a colindat hotarele Moldovei. A fost un mare dregător, mare vornic al Moldovei iar în casele lui era lumină mult după miezul nopţii, căutând să rezolve problemele grele ce apăreau în relaţiile cu oamenii din jur. A fost un poet cu un deosebit simt afectiv. A înfiinţat Arhivele Moldovei şi s-a implicat în numeroase proiecte ale timpului acela. Analizându-i opera, marele critic literar G. Călinescu descoperă faptul că cel puţin 18 din poeziile lui sunt dedicate doamnelor.
În continuare am asistat la un moment muzical oferit de solista Andreea Cărăuş şi chitaristul Aurelian Cocolici, elevi la CNSH, pregătiţi la Casa de Cultură de prof. Claudiu Vişan. Apoi, talentatele eleve de la CNSH, Ruxandra Voica şi Bianca Mădălina Partenie, au recitat o reuşită dramatizare după un text de C. Conachi.
Juriul a fost compus acum din Vasile Spiridon, președinte, și membrii: Adrian Alui Gheorghe, N. Corlat, Sterian Vicol şi Valentin Talpalaru.
A luat cuvântul Adrian Alui Gheorghe spunând printre altele că suntem acum sub semnul poetului Costache Conachi şi se bucură că, după o întrerupere de 11 ani, revine cu drag la Tecuci unde are plăcerea să se regăsească cu mari personalităţi cum ar fi prof. Ionel Necula, poetul Dionisie Duma, poetul Dan Vîță, Valeriu Valegri din Galaţi, poeta Eleonora Stamate şi alţii. Este încântat de descoperirea și aici, la Tecuci, de tinere talente iar în încheierea frumoasei alocuţiuni ne citeşte poezia „A intrat poezia în oraş” .
A urmat poetul Nicolae Corlat, din Botoşani, care ne vorbeşte despre festivalul din acel oraş, „Porni Luceafărul”, festival care cu ani în urmă l-a premiat pe Cristian Pohrib, directorul radio Tecuci de azi. Ne vorbeşte în continuare de un alt mare moldovean de valoare, Dosoftei, împlinindu-se acum 240 de ani de la moartea acestuia. Vorbeşte și de revista botoşăneană „Agora”, cea care cu ani în urmă a premiat tecucenii Dan Vîță şi Marin Mârza. Şi să nu uităm, spune poetul N. Corlat, că şi eu sunt lansat şi premiat aici, la Tecuci, la acest important festival naţional. Ne citeşte poeziile „Numai de bine”, „Miraj”și „Ars am fost de a ta iubire”.
Poetul Sterian Vicol reaminteşte de primele lui întâlniri cu poetul Lucian Vasiliu şi cu Mariana Enache când se puneau bazele acestui festival manifestându-şi din nou, bucuria revederii cu prietenii poeţi tecuceni şi încheie spunând că Tecuciul este oraşul lui de suflet şi că s-ar stabili cu mare drag aici, încheind cu câteva sensibile recitări.
Cea de a doua parte a festivalului s-a desfăşurat seara, la Restaurantul „Parc” din Tecuci, unde, pentru început, am ascultat din nou pe cei doi tineri talentaţi, Andreea Cărăuş şi Aurelian Cocolici, după care am ascultat recitând pe laureaţii acestei ediţii. Au mai citit din creaţiile lor pictorul-poet Mircea Cojocaru cu poeziile „Undeva”, „Eu sunt”, „Nebun mai eşti stăpâne”, apoi poeții Valeriu Valegri, Valentin Talpalaru, Liuba Botezatu, Mihaela Gudană, Dionisie Duma, Iancu Huzum, Eleonora Stamate, Mihai Ștefaniu, Tănase Dănăilă au recitat poezii. Și astfel, s-a încheiat prima zi a festivalului.
Cea de a doua zi a fost deschisă de Dan Vîță cu o analiză atentă a primei zile, cu bucuria că au fost atinşi parametrii programaţi. A fost o adevărată sărbătoare a poeziei continuând prin a spune că s-a stabilit să se acorde câteva Distincții culturale poeţilor şi membrilor cenaclului tecucean care au avut o bogată activitate în perioada dintre cele două ediții de festival, respectiv octombrie 2016 – octombrie 2017. Astfel, au fost acordate diplome următorilor: Eleonora Stamate, Dionisie Duma, Mihai Ștefaniu, Mirela Dinga, Vasile Sevastre Ghican, Daniela Violeta Mândru, Constantin Oancă, Cătălin Dumitrescu, Carmen Huzum şi Dan Vîță.
Poetul Vasile Spiridon, preşedinte al juriului, a trecut la acordarea premiilor după cum urmează:
Premiul III: Sonia Calman, care a obținut şi premiul Revistei „Conta”, și Ruxandra Voica
Premiul II: Emilia Nedelcov şi Nicoleta Crăiete
Premiul I: Raluca Ioana Ialomiţeanu şi Oana Leocă care a obţinut şi Premiul Radio Iaşi
Marele Premiu: Bogdan Alexandru, care a obţinut şi premiul Revistelor „Tecuciul literar-artistic” şi „Hyperion”.
A fost acordată şi o Diplomă de onoare din partea USR filiala Iaşi conducerii Casei de Cultură şi moderatorului Dan Vîță pentru continuitatea festivalului „Costache Conachi”.
A luat apoi cuvântul poetul Sterian Vicol, membru al juriului, director al Revistei „Porto-Franco”, acesta vorbind cu multă nostalgie despre trecerea celor 25 de ani de festival, dând de aici numeroşi poeţi şi membri ai USR. Aminteşte şi de cei o sută de ani de la primul război mondial scoţînd în relief rolul poetului Alexei Mateevici cu poezia „Limba noastră”, spunând că aceasta trebuie să fie învăţată de toţi elevii: „Pentru mine nu poate fi ceva mai frumos decât trinitatea: Mioriţa populară, Doina lui Eminescu şi Limba noastră fără de care noi am fi mai săraci”.
Poetul Adrian Alui Gheorghe începe prin a spune că orice poezie în limba română este bine venită, rar aceasta poate fi oricând o poezie patriotică: „Premianţii au ridicat sus ştacheta acestui concurs. Spun acest lucru pentru că în anii 1993-1994 am înfiinţat la Piatra Neamţ un festival de poezie cu zece ediţii, la ediţia cu nr. 11 nu am mai avut participanţi de valoare, la fel şi la următoarea ediţie, trebuind să închidem acest concurs pentru că poezia nu se face cu amabilităţi şi nu avem voie să ne minţim. La acest concurs rezultatele au fost apropiate ca notare de valoare”.
Poeta Mihaela Gudană citeşte o frumoasă poezie despre Tecuci, iar în final Nicolae Corlatu îl felicită pe Dan Vîță pentru realizarea cu succes a acestei ediţii.
Moderatorul Vîță mulţumeşte tuturor care au participat şi au sprijinit acest festival spunând că laureaţii au intrat deja „cu un picior în istorie”.
În final să consemnăm valoarea premiilor. Marele premiu a fost 750 lei, premiul I de 500 lei, premiul II de 400 lei şi premiul II de 300 lei.
Autor: Iancu Aizic
Galerie foto: