Casa de cultură a municipiului Tecuci în colaborare cu Muzeul de istorie „Teodor Cincu” au organizat miercuri, 31 ianuarie 2018, la etajul unității, vernisajul unei expoziții cu lucrări realizate de elevi. Cele circa 70 de lucrări expuse au fost executate cu mult profesionalism de elevii Şcolii ,,Elena Doamna’’, Şcoala „St. O. Iosif’’, Şcoala nr. 1 din Brăhășești, CNSH și CNCH din Tecuci. Lucrările au avut menirea să sărbătorească împlinirea a 600 de ani de la moartea marelui domnitor Mircea Cel Bătrân.
Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de cultură, Lucia Gologan care, printre altele, a spus că „Prin acest eveniment dorim să omagiem pe unul dintre cei mai importanți oameni din istoria patriei noastre, acum la împlinirea a 600 de ani de la moartea sa. Vorbind despre această mare personalitate trebuie să folosim numai superlative, el având locul bine stabilit în istorie, alături de alte mari personalități cum ar fi Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul și, de ce nu, Regele Mihai. Studiind și apreciind aceste valori, ne vom da seama mult mai bine cine suntem noi acum și, mai ales, de unde venim”.
A luat cuvântul preotul Dumitru Costică, acesta începând prin a spune că cinstim o mare personalitate a neamului românesc, iar noi, cei de azi, trebuie să fim conștienți de acest lucru și să predăm ștafeta culturală a țării, tinerilor ce vin după noi. Noi, continuă vorbitorul, trebuie să ne ridicăm prin noi, să facem totul cu mare dragoste, mai ales din adâncul sufletelor noastre. Apoi, părintele Dumitru Costică a oficiat slujba de pomenire în memoria celui care a fost Mircea Basarab Voievod, încheind prin a spune ,,La mulți ani, popor românesc!’’
În continuare, microfonul a fost oferit profesoarei de istorie de la CNCH, Monica Precupanu, începând prin a sublinia strânsa legătură și mai ales împletire, între artă și istorie. Distinsa profesoară, pentru că suntem la un vernisaj, a creionat importanța și personalitatea secolelor XIV și XV a acestei personalități completă și mai ales complexă, intrată cu multă siguranță în familia marilor voievozi, el fiind unul dintre cei mai iubiți și, mai ales, ageri conducători. Deși a trăit într-o perioadă de mare instabilitate, a făcut față nevoilor țării din acel timp.
Să nu uităm că el a reușit să bată și moneda banului de argint, a ținut piept turcilor, rămânând în istorie și cu Marea bătălie de la Rovine și, apoi, cu organizarea Marii Cruciade de la Nicopole. S-a amintit de relațiile de diplomație și înțelegere cu Petru Mușat, Alexandru cel Bun, profesoara reamintindu-ne faptul că, așa cum și-a dorit el, a fost înmormântat la Mănăstirea Cozia. Profesoara Monica Precupanu, a încheiat recitând frumoasele versuri din celebra ,,Glossa” a lui Eminescu.
,,Nu spera și nu ai teamă/ Te întreabă și socoate / Ce e val, ca valul trece/ Ce e rău și ce e bine / Toate-s vechi, și nouă toate / Vreme trece, vreme vine’’.
Și iată că, deși au trecut 600 de ani de la moartea acestuia, noi tot îl cinstim și îl sărbătorim mereu!
Revenită la rol de moderator, Lucia Gologan a ținut să mulțumească Muzeului de Istorie pentru că a împrumutat acestei expoziții mai multe lucrări pe această temă, realizate de elevii anilor 1970-1980, avându-l că profesor îndrumător pe artistul plastic tecucean Ștefan Buţurcă.
A fost apoi oferită o Diplomă de excelență profesoarei Oana Bizau de la Școala „Elena Doamna”. Invitată să ia cuvântul, aceasta a ținut să remarce bogata activitate a elevelor Ecaterina și Alexandra Mihăilă – surori, Ștefania Rusu și Cosmina Arhire. A mai fost oferită o Diplomă profesoarei Sânziana Cristea și, bineînţeles, profesorului Ioniță Bebea.
În final, talentatele poete și actrițe Ruxandra Voica, Bianca Mădălina Partenie, însoțite de eleva Simona Gavrilă de la CNSH, au pus în scenă dialogul dintre Mircea cel Bătrân și Baiazid din „Scrisoarea a III-a” de Eminescu.
Am asistat la un reușit vernisaj iar organizatorii trebuie felicitați pentru acest lucru.
Iancu Aizic