Senatorii PSD au dat bir cu fugiții

Mugur Isarescu Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a fost ieri în fața Comisiei economice a Senatului. Toți cei nouă membri ai Consiliului au fost prezenți, un fapt rar, dacă ne gândim că ultima apariție a guvernatorului Isărescu la o comisie parlamentară datează din anul 2015, cu ocazia prezentării situației debitorilor care au luat împrumuturi în franci elvețieni.

Fără nicio explicație, senatorii PSD din Comisia economică nu au fost prezenți la dezbatere, un gest de neînțeles dacă ne gândim că, recent, președintele PSD a trimis o scrisoare guvernatorului BNR, iar, anul trecut, premierul în exercițiu trimitea săgeți ironice către banca centrală.

Mai mult sau mai puțin voalat, guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că politica fiscală prociclică a contribuit la creșterea inflației. Ce înseamnă politică fiscală prociclică? Este atunci când există creștere economică susținută, iar guvernul reduce taxele și crește salariile și pensiile.

Este exact ce s-a întâmplat în ultimii doi-trei ani, în România. Chiar dacă guvernul omite de fiecare dată să enumere printre cauzele creșterii prețurilor deciziile fiscale și salariale pe care le-a luat, adevărul este spus de Banca Națională. Atunci când crești salariile și pensiile în același timp cu reducerea taxelor, este, în materie de creștere a prețurilor, ca și cum ai turna gaz peste foc.

În  ceea în ce privește evoluția inflației, oficialii BNR au spus clar: inflația se va calma spre sfârșitul anului, dacă  politica fiscală va fi liniștită, adică dacă nu vor fi luate noi decizii populare în materie de taxare și salarii bugetare.

Este evident că guvernul încearcă să scoată castanele din foc cu mâna BNR. Adică să dea impresia populației că prețurile cresc din  cauza băncii centrale.

Ieri, 29 martie, oficialii BNR au avut  o mică lecție de economie. Din păcate, de la lecție au lipsit tocmai cei care trebuiau să o audă bine: senatorii PSD.

 

sursa: rfi.ro

Publicitate