Conacul Chrissoveloni – Patrimoniu Românesc, Valori Europene

conac (1)La începutul acestei veri, un grup de 23 de elevi de la Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, coordonați de două cadre didactice s-au constituit într-o echipă care au demarat un proiect în cadrul concursul național Euroscola. 

Titlul proiectului „Conacul Chrissoveloni – patrimoniu românesc, valori europene” s-a circumscris temei din acest an a concursului care are în vedere contribuția patrimoniului românesc la consolidarea identității europene. Monumentul ales de echipa Euroscola a C.N.S.H. Tecuci a fost Conacul Chrissoveloni de la Ghidigeni, deoarece prin construcția în sine dar și prin istoria găzduită de aceste ziduri și valorile împărtășite de proprietari ea e o dovada a modului în care spațiul românesc s-a încadrat de-a lungul vremii în cadența civilizației europene.

Membrii acestei familii au adus cu ei și au dezvoltat, în comunitatea în cadrul căreia au trăit, principii și idealuri a căror aplicare a însuflețit și a dat identitate acestei comunități, consolidând la nivel celular organismul care este astăzi Europa.

 

conac 3Este o frumoasă construcție în stil neoclasic, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, amplasat pe malul râului Bârlad, cu elemente de decor inspirate din lumea vegetală, a pădurii din apropiere sau care amintesc de originea greacă a familiei Chrissoveloni. Clădirea, o reședință aristocrată foarte modernă prin dotări – a avut primul teren de tenis acoperit din România – a devenit centrul economic al comunității, la propășirea căreia a contribuit prin locurile de muncă create, prin utilitățile introduse – curent electric, apă curentă, cale ferată. Tot membrii familiei Chrissoveloni au ctitorit biserica și școala și au sprijinit, prin acțiuni caritabile pe cei nevoiași. Nu în ultimul rând importanța conacului este dată și de evenimentele importante desfășurate aici, mai ales în timpul Primului Război Mondial, cât și de prezența unor oaspeți de seamă precum Regina Maria și Regele Ferdinand.

Așadar, vreme de patru luni membrii echipei Euroscola a C. N. S. H. Tecuci împreună cu instituțiile partenere, Primăria, Biblioteca și Școala Gimnazială nr. 1 din Ghidigeni, Biblioteca „Ștefan Petică” și Muzeul de istorie „Teodor Cincu” din Tecuci au desfășurat numeroase activități, în cadrul campaniei de  promovare a acestei monument de patrimoniu, care a avut ca scop creşterea gradului de informare şi sensibilizare a publicului larg cu privire la importanţa respectării patrimoniului cultural naţional local şi regional, a locului său în patrimoniul cultural european, precum şi la necesitatea conservării lui pentru generaţiile viitoare.

 conac (2)Pentru aceasta membrii echipei au fost gazde la conac în tururi ghidate, prin care au recreat, pentru vizitatori, atmosfera începutului de secol XX, au organizat aici un  atelier de creație, în care mâinile lor pricepute au realizat frumoase cărți poștale în care au imortalizat Conacul Chrissoveloni. Picnicul și serata au dezvăluit această reședință invitaților sau colaboratorilor, persoane reprezentând segmente de vârstă diferite.

În Tecuci echipa Euroscola  a C.N.S.H. a înfățișat povestea conacului printr-o expoziție de fotografie găzduită de Biblioteca „Ștefan Petică”, printr-un concurs de cunoștințe generale la care au participat trei școli din Tecuci și Ghidigeni,  printr-o vânătoare de comori – la care au plecat elevi dintre licee din oraș. Nu în ultimul rând, membrii echipei de proiect  au arătat importanța și potențialul acestei clădiri de patrimoniu printr-un meci de dezbatere, desfășurat la Muzeul „Teodor Cincu” Tecuci la și în cadrul unei prezentări științifice expuse în cadrul Festivalului „Fereastră către Știință”.

Prin urmare, activitățile proiectului Euroscola, încheiat la începutul lunii octombrie au ilustrat, prin campania de informare și conștientizare,  moștenirea istorică precum și lecția de eficiență economică și solidaritate umană pe care Conacul Chrissoveloni le înfățișează. Promovarea și conservarea  unor  astfel de clădiri de patrimoniu reprezintă o formă de asumare a istoriei naționale. Acum mai bine de 100 de ani Europa ajungea mai aproape ne noi prin stilul neoclasic a acestei construcții. Astazi ne dovedim încă o dată europeni dacă punem în valoare lucrurile care ne reprezintă ca români. Prin urmare respectul față de patrimoniu e în egală masură o atitudine patriotică și europeană .

 

Profesor Munteanu Mihaela Nina, Pamfile Gabriela Nina