Muzică și lansare de cărți la Ateneul Fundaţiei Pelin

Lansare carti Tecuci (4)Miercuri, 6 decembrie 2017, Ateneul Fundaţiei Pelin ne-a oferit o nouă seară încântătoare unde și-au dat din nou întâlnire muzica și poezia.

Pentru început, a intrat în scenă Ionel Melinte, reprezentantul Asociației Bunul Samaritean, care ne-a prezentat o trupă venită din Irlanda, care, pe lângă faptul că s-a oferit să ajute la construcţia unor locuințe, ne-a prezentat și un frumos recital de muzică din repertoriul internațional.

Lansare carti Tecuci (8)Membrii trupei, Ciaran Phillips, Seamus Morgan, John Mc Kevitt, Gerry Mulroy şi Ashling Neary au cucerit, pe drept, aplauzele publiculului.

Asociația susnumită, cu sediul în Nicorești, care activează sub deviza „Împreună schimbăm destinele” este înființată în anul 2000 și prin Casa Bridget” asigură îngrijire pentru 16 persoane cu dizabilități, pe perioadă nedeterminată și susține un număr de nouă tineri la liceu ori facultate.

Lansare carti Tecuci (10)Pentru a doua parte a manifestării, respectiv lansări de cărți ale autorului Lucian Ciuchiţă, acesta a intrat pe scenă însoțit de Cristian Pohrib, director al postului Radio Tecuci, după ce între orele 17-18 cei doi au dialogat la radio în cadrul emisiunii „Atenție maximă”.

Cristian Pohrib începe prin a ne spune că are marea plăcere și bucuria să îl prezinte în fața publicului tecucean pe scriitorul Lucian  Ciuchiţă, pe are îl consideră a fi o adevărată enciclopedie. Lucian Ciuchiţă a fost realizator TV în perioada 1990-2000,  scriitor,  poet, pictor, profesor universitar, membru al Asociației Dramaturgilor de film, unde printre realizări se numără și filmul „Visul” prezentat în anul 1990, „Moartea albă”, un documentar prezentat în 1996, „Filiera germană” în anul 1999 și altele. În televiziune a avut emisiunea Poliția în acțiune”, fiind apoi reporter, redactor sau realizator de emisiuni.

Lansare carti Tecuci (1)Cristian Pohrib îl invită pe scriitor să înceapă prezentarea prin a vorbi despre România anilor 1990, cu trecerea de la comunism la democraţie. Scriitorul începe prin a mulțumi pentru invitația de a veni la Tecuci, admirând în mod deosebit spațiul Ateneului, familiei Pelin şi avocatului Dan Frâncu. Scriitorul ne mărturisește că este la Tecuci pentru prima oară, fiind încântat de ceea ce a văzut aici. Invitatul ne vorbește apoi despre activitatea dânsului din televiziune, încheind prin a declara că în prezent  colaborează la publicația „Certitudinea”.

Lansare carti Tecuci (2)Scriitorul se mândrește cu faptul că este singurul român care a scris scenariul producției cinematografice „Escape Plan”, film care i-a avut în rolurile principale pe Sylvester Stallone și Arnold Schwarzenegger, lansat în SUA la 18 iulie 2013 iar în România pe 25 octombrie, cu încasări de 137 miliarde dolari la nivel mondial, filmul făcând obiectul unor lungi procese neterminate încă, invitatul de azi fiind îndreptățit să le câștige în final. Scriitorul Ciuchiţă se mândrește cu faptul că reușește să se bată cu mari valori ale cinematografiei mondiale. Recunoaște că este totuși un scriitor care își câștigă cu greu existența, aici în România, unde nu se prea reușește dacă nu ești recunoscut ca o puternică trompetă a puterii.

Lansare carti Tecuci (7)Revenind la începuturile lui, scriitorul ne spune că a început cu poezii, publicate în anul 1996 în volumul intitulat „Oameni și țărmuri”, având o prefață semnată de poetul Marin Sorescu care l-a apreciat foarte mult. În anul 2005 publică romanul „Dispariția”, apoi urmând alte lucrări. În prezent are un număr de șase romane și trei scenarii de film.

Ne vorbește în continuare despre situația scriitorilor din România, oscilând între neajunsuri și satisfacții, între ură și plăcere. Un scriitor adevărat, continuă vorbitorul, nu se teme de piedicile puse, el trebue să nu se oprească nicicum din drumul propus. Atunci când, ca scriitor, ai reușit să scoți de sub tipar o carte, aceasta nu înseamnă încă nimic, ea trebuie, dacă vrei să te numești scriitor, să fie mereu urmată de altele.

Lansare carti Tecuci (5)Invitatul ne prezintă un interesant material de la Târgul de Carte regretând faptul că aceste cărți sunt prezentate ca o marfă, precum roșiile sau merele: „Acum avem în jurul nostru și cărți bune dar și multe proaste, multă maculatură, noi trăind mai mult într-o lume a nonvalorilor. Oamenii din ziua de azi nu mai sunt preocupaţi de cărți ci de grijile zilnice, de scumpiri, de taxe și alte greutăți ale vieții. O carte adevărată trebuie să înceapă bine și să se termine bine”.

Autorul trece apoi la analiza cărții „Celeste-Planeta purgatoriului”, carte scrisă special pentru soția dânsului. Ne spune că dacă se știe că la început a fost cuvântul, aici, acum, la mine, la început, a fost ideea. Se vorbește în continuare de relația scriitor-editor amintindu-ne și de o altă carte a lui „Copoiul din Cardiff” dar și de „Gemenii din Bormann”. Scriitorul revine la sentimente mai bune, spunând că totuși, a întâlnit și oameni care au renunțat la haine sau îmbrăcăminte pentru a-și cumpăra cărţi.

Lansare carti Tecuci (3)Profesorul Vasile Ghica vorbește despre lipsa emisiunilor culturale de la televiziuni, moment în care invitatul ne reamintește că acum 150 de ani, scriitorul Ion Heliade Rădulescu îndemna tinerii să scrie oricât, numai să scrie, dar acum, ar trebui că iubitorii de literatură să scrie, dar nu orice și oricum!

Invitatul ne vorbeşte şi de mari scriitori romani, renumiţi în ţări straine dând exemplu pe Bujor Nedelcovici. În continuare, ne citeşte un material interesant, real, despre o situaţie din metrou, unde toţi tinerii erau cu laptopuri sau telefoane în mâini, cu căşti în urechi, butonând de zor sau cu telefoane expuse la buzunarul din spate şi doar o singură persoană mai în vârstă era cu o carte în mână, autorul se întreaba dacă nu cumva, acesta ar fi trebuit pedepsit pentru că citeşte.

Lansare carti Tecuci (6) Întrebări interesante au venit şi de la scriitorul Tănase Dănăilă, referitor la cei ce publică mult dar fără a avea cărţi cu adevarat bune. Scriitorul ne da exemplu pe celebra autoare Agatha Christie, cea care cu doar 30 de romane poliţiste, foarte bune, a intrat în istoria literaturii.

Prof. Ghica revine comentând faptul că în ultimul timp, unele producţii cinematografice româneşti, nu chiar de mare valoare, au obţinut la diferite festivaluri internaţionale câteva premii, invitatul comentând că de fapt, aceasta se doreşte, ca noi să rămânem undeva în lumea a treia.  Trăim totuşi vremuri anormale, încheie scriitorul.

În final, se aduc din nou mulţumiri familiei Pelin şi autorul a acordat autografe pe cărţile cumpărate de paticipanţi.

 

Iancu Aizic